Gebelik ve laktasyon döneminde neler yapmalıyız?
Bir canlının doğumuna şahit olmak, herkes tarafından kabul edilen mucizevi bir olaydır. Gebelik sürecine tanık olmak ise mucizenin gelişimini kendi gözünüz ile izlemek gibidir. Zamanla sevimli dostunuzun karnının büyüdüğünü görmek ve ona gebelik sürecinde yardımcı olabilmek çok güzel bir histir.
Bu dönemde onlara yardımcı olmak için neler yapabiliriz?
Gebelik döneminde aynı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarımız da özel bakıma ihtiyaç duyarlar. İnsanlar bebeğin gelişimi için beslenmelerine dikkat ederek, gerekli vitamin takviyelerini alırlar. Sevimli dostlarımızın kaliteli beslenmeleri bu dönem için çok önemlidir. Örneğin; gebeliğin pozitif olduğu belirlendikten sonra protein ve enerjisi yüksek yavru mamalarına geçiş yapmak bebeklerin gelişimi için gerekli olacaktır. Laktasyon sürecinde de bu mamalara devam etmek ve multivitamin takviyeleri alması annenin süt kalitesini artıracağı için bebek gelişimine katkı sağlayıp annenin kondisyonunu korumasına yardımcı olacaktır.
Doğum zamanı yaklaştıkça onlara rahat doğum yapabilecekleri ortamlar hazırlamak son derece önemlidir. Bazı hayvanlar karanlık, sessiz, sakin bir yer ararken, bazı hayvanlar doğum sırasında yanında sevdikleri insanlar olunca daha sakin olabilirler. Tüm bu olasılıkları dikkate alarak üstü kapalı ve açık olacak şekilde rahat doğum yapabilecekleri birkaç farklı alan hazırlanmalıdır. Sevimli dostunuz için hazırladığınız doğum alanının genişliği annenin yavruları ezmeyeceği şekilde ve yavruların yanına yatabileceği kadar büyük olmalıdır. Doğum alanının yüksekliği ise annenin giriş çıkışının rahat olabileceği ve yavruların da düşmesini engelleyecek kadar da yüksek olmalıdır. Yavrular biraz büyüyüp hareketlenmeye başladıklarında ise yuva genişletilmelidir. Özellikle kediler, yavrularını taşıyabilirler. Eğer kediniz sürekli yavrularını taşıyorsa ve hazırladığınız yere yatmıyor ise hazırladığınız yuvanın yerini veya şeklini değiştirmeniz gerekir. Kedinizin ve bebeklerin sevdiği, rahat edebileceği bir alan oluşturmalısınız.
Evde doğum esnasında ve hemen sonrasında anne yavrular ile ilgilenmiyor ise yavruları hemen kurutup ısıtmaya başlamak gerekir. Eğer anne amniyon kesesini yırtıp bebeği yalayarak uyarmıyor ise kese içerisinde kalan bebeklerin kesesi yırtılmalı ve ağız ve burnundaki sıvılar bir pamuk yardımı ile temizlenmelidir. Kurutulan bebekleri, annenin göbeğine koyarak hem ısınmalarını sağlayıp hem de beslenmelerini sağlamalısınız. Yeni doğan bebekler mümkün olan en kısa sürede beslenmeye başlanmalıdırlar. Uzun süre aç kalan bebeklerde kan şekeri düşmekte ve hipotermi ile birlikte maalesef ölümler görülebilmektedir. Memeleri bulamayan yavrular için ise annenin memesine bebeğin ağzını yaklaştırmak yardımcı olacaktır. Ayrıca yavrular kendi başlarına idrar ve dışkı yapamazlar. Bu sebeple ıslatılan küçük bir pamuk parçası yardımı ile genital bölge uyarılarak idrar ve dışkıları sizin tarafınızdan yaptırılmalıdır. Anne çoğu zaman bunların hepsini kendi başına yapacaktır. Ama bazen özellikle ilk doğumlarda yeni anne bebeklerini kabul etmeyebilirler. Kabul etmelerini kolaylaştırmak için bebeklerin sırtına çok az miktar yaş mama sürülüp anneye yalatılabilir. Anne bebekten kendi kokusunu alacağı için kabul etme ihtimali artar. Fakat hiçbir şekilde kabul etmiyorsa bebeklerin bakımı sizin tarafınızdan gerçekleştirilmelidir. Özellikle ilk hafta her 2 saatte bir biberonla kedi sütü içmeleri gerekir. 2. haftadan sonra 3 saatte, 3. haftadan sonra ise 4-6 saatte bir beslenmeleri yeterli olacaktır. Her besleme sonrası idrar yapmaları için pamukla uyarılmalıdırlar. Marketten alınan inek sütleri maalesef onlar için uygun değildir. Anne sütü her zaman en iyisidir. Fakat anne kabul etmemişse mutlaka kedi veya köpekler için özel olarak üretilmiş sütler ile yavru beslenmelidir. Bebekler biraz büyüyüp yaklaşık 1 aylık olduklarında ise yavaş yavaş mama yemeye ve su içmeye başlarlar. O yüzden bebeklerin ulaşabileceği boyuttaki kaplara mama ve su konulmalıdır. Annenin maması da yukarıda bahsettiğimiz gibi yavru maması olacağından bebeklerin yemesi için küçük taneli olacaktır. Bu geçiş döneminde az miktarda yaş mama da verilebilir. Yine insanlarda olduğu gibi bu geçiş döneminde sindirim sistemi problemleri yaşamamaları için verilen ek gıdalarda aşırıya kaçılmamalıdır.