Hayvanlarda cerrahi operasyon ve anestezi, iyi planlanması gereken bir süreçtir. Kliniğimizde herhangi bir cerrahi girişim için genel anesteziye alınacak her hastamıza operasyon öncesi kan tahlili yapılarak hastanın sağlık durumu ve varsa mevcut problemleri ve risk faktörleri tespit edilir, gerekiyorsa ekokardiyografik ya da radyografik incelemeler gerçekleştirilir. Tüm bu incelemeler tamamlandıktan sonra hasta için en uygun anestezi protokolü belirlenerek operasyon sırasında bu protokol uygulanır.
Cerrahi yaklaşımlar sırasında anestezi işlemi, bazı durumlarda ameliyattan daha riskli bir durum halini almaktadır. Kalıtsal sorunlar, yaş, mevcut hastalık durumu gibi sorunlar; cerrahi müdahale yapılması gereken hastalarda anestezi riskini arttırır. Sevimli dostunuzun metabolizmasının ayrıntılı analizi ile ona özgü doğru anestezi protokolü uygulanması çok önemlidir.
Kliniğimizde operasyona alınacak hastaların; fiziksel muayeneleri ve laboratuvar sonuçları birleştirilerek yorumlanmakta ve anestezi sırasında oluşabilecek riskler en aza indirilmektedir. Kullandığımız kapalı devre gaz anestezi cihazı ve hastabaşı monitörü ile operasyon sırasında hastanın durumunu sürekli izlemekte ve anesteziyi kontrol altında tutmaktayız.
Anestezik ilaçlar vücuttaki özellikle sinir sistemi hücrelerinin fonksiyonlarını durduran veya yavaşlatan ilaçlardır. Cerrahi müdahalenin rahat yapılabilmesi için anestezik ilacın kanda belirli bir konsantrasyona ulaşması ve aynı seviyede kalması gerekir. Kandaki konsantrasyonu belirli bir miktarın altına düştüğü zaman hücreler normal fonksiyonlarına başlarlar ve hasta uyanır.
Anestezik ilaçlar genel olarak 2 gruba ayrılır;
1.Gaz halinde bulunanlar: Uçucu (Gaz) anestetik ilaçlar solunum yoluyla verilir. Önce akciğerlere gider ve ardından kan dolaşımı ile bütün vücuda yayılır.
2.Solid (katı) anestetikler: Solid anestetikler damar yoluyla hastaya uygulanır.
GAZ ANESTEZİNİN ENJEKSİYONLA YAPILAN SOLİD ANESTEZİDEN FARKLARI NELERDİR?
Gaz Anestezinin enjeksiyonla yapılan solid (katı) anesteziden en büyük ve önemli farkı;
Enjeksiyonla verilen katı anestezik ilacın vücuttan atılma süresinin çok uzun olması hatta bazı hastaların kaybına bile neden olabilmesi, karşılaşılan komplikasyonlar arasındadır. Ancak gaz anestezisi ile bu süreler ve riskler önemli oranda azaltılmıştır. Operasyon esnasında gaz anestezi yeterli olduğu durumda kesilip, ilacın solunumla dışarı atılmasını sağlanmaktadır. Yine gaz anestezisi sırasında hastaya sürekli oksijen verilir. Böylece anestezik ilaca bağlı solunum yetmezliği kayıpları riski minimum hale getirilir.
Enjeksiyonla yapılan solid anestezi yönteminden sonra hastanın uyanması, yeme içme hareketlerine dönmesi, kendisini temizlemesi gibi normal hareketlere dönmesi uzun zaman alır. Hatta solunum problemi, kalp yetmezliği gibi hastalarda ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Genel olarak gaz anestezisi ve solid anestezinin farklarını ve gaz anestezisinin avantajlarını sıralarsak;
- 1. Anestezi hayvanlar için her zaman risk taşır. Özellikle enjeksiyon ile verilen solid (katı) anestezik ilaçlar uygulandıktan sonra kontrolü yapılamamaktadır ve herhangi olumsuz bir durumda müdahale şansı azalmaktadır. Gaz anestezisi solunum yoluyla verildiği için operasyon esnasında ani gelişen herhangi olumsuz durumda direk kesilebilmektedir. Bu yüzden riski minimalize eder.
- 2. Gaz anestezisi kesildikten 1-1.5 dakika gibi kısa süre sonra uyanma gerçekleşir ancak enjeksiyon ile yapılan solid anestezide uyanma daha uzun sürmektedir.
- 3. Operasyon esnasında kapalı devre sistem ile kullanılan oksijen ve dışarı atılan kirli hava filtrelenerek temizlenmektedir. Böylelikle anestezik maddenin dışarıya akışı engellenerek doğaya karışmamaktadır.
- 4. Gaz anestezisinde üzerindeki Vaporizatör sayesinde anestezik ilaç çok hassas bir şekilde dozlanıp ölçülebilmektedir.
- 5. Gaz anestezisi en güvenilir yöntemdir. İnsanların ameliyatlarında kullanılan anestezinin aynısıdır. Hasta kendine çabuk gelebildiği için çok yaşlı kedi ve köpeklerde operasyon şansını arttırmaktadır. Ayrıca kuşlar gibi kanatlı hayvanlarda, egzotik hayvanlarda, hamster, iguana gibi hayvanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Petropol Veteriner Kliniği olarak biz kliniğimizde otomatik ventilasyonlu MINDRAY VETA 5 ANESTEZİ CİHAZI ‘nı kullanmaktayız. Cihazın bize sağladığı avantajlar ise;
- 5 ml'ye kadar ayarlanabilir tidal volüm sayesinde en küçük hastalara bile otomatik ventilasyon olanağı sağlayabiliyoruz.
- Akış güvenliği yönetimi üst düzeydedir, hastaların cerrahi müdahaleler sırasında akciğer sağlığı korunur.
- Tidal volüm stabilizasyonu sayesinde hekimin ayarladığı ile hastanın aldığı tidal volüm birebir aynıdır.
- Her hasta için ayarlanabilir alarmlar ve akıllı alarm yönetimi ile hataya izin vermeden hastaları güvende tutar. O2 flaş sistemi acil müdahalelere olanak sağlar/li>
Anestezi uygulanacak sevimli dostumuzun randevu saatinden 12 saat önce mamasının, 8 saat önce de suyunun kaldırılması gerekmektedir.