arka plan resmi

Hizmetlerimiz

LABORATUVAR

laboratuvar hizmetleri petropol

Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da hastalıkların teşhis edilmesinde birtakım tetkiklere ihtiyaç duyulur. Hatta hayvan dostlarımız konuşup derdini anlatamadığı için bu testler onların vücudunda olanları anlamamız için elzemdir. Kliniğimizde hemogram, serum biyokimyası, idrar analizleri, hormon analizleri, dışkı muayenesi, hastalık spesifik test kitleri, mantar ekimi, antibiyogram ve sitoloji sıklıkla kullanılmaktadır. Gerek olduğu durumlarda patolojik incelemeler için anlaşmalı olduğumuz veteriner laboratuvarına örnekler gönderilmektedir.

TAM KAN SAYIMI

Kan analizi, çoğunlukla hastalığın hikayesini anlatır. Tam kan sayımı veya hemogram, kan hücrelerinin sayısı ve oranı hakkında bilgi verir. Hemogram, Veteriner Hekime hayvanın anemi durumunu, enfeksiyon varlığını ve şiddetini, dehidrasyon derecesini ya da kanın pıhtılaşması ile ilgili bir hastalığı olup olmadığını anlatır. Test için gereken kan, pıhtılaşmayı engelleyen bir madde içeren tüpe alınır daha sonra hemogram cihazında okutularak sonuç elde edilir.

KANIN BİYOKİMYASAL ANALİZİ

Kedi ve köpeklerde kanın biyokimyasal analizi; sağlıklı hayvanın genel durumunun belirlenmesinde, hasta hayvanın hastalığının spesifik ve kesin teşhisinde, buna göre tedavi protokolünün oluşturulmasında önemlidir. Ayrıca tedavinin takibinde, operasyona alınacak hayvanın anestezi öncesi sağlık durumunun belirlenmesinde ve hayvanın kondüsyonu hakkında çeşitli bilgiler vermektedir.

Biyokimyasal testler yardımı ile kanın sıvı kısmı; karaciğer, böbrek, kalp ve kasların çalışması ile ilgili olarak ipuçları verecek olan enzimler, şeker, nitrojen, mineral, protein ve kolesterol yönünden incelenir. Bu testler kan şekeri, kan üre nitrojeni, kreatinin, kalsiyum, total protein, bilirubin, alkali fosfataz, alanin aminotransferaz, kolesterol, sodyum ve potasyum seviyeleri ile ilgilidir. Test için gereken kan biyokimya tüpüne alındıktan sonra santrifüj edilerek çıkartılan serum kısmı biyokimya cihazına yerleştirilerek istenilen parametreler incelenir.

Organizmada önce biyokimyasal değişimler, sonra organlarda fonksiyonel bozukluklar ve ardından da biçimsel (anatomik) bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bunların sonucunda hastalıkların ilerlemiş evrelerde klinik belirti verdiği unutulmamalıdır!

HORMON ANALİZLERİ

Hormonal bozukluklara ait belirtiler bulmak için yapılan testlerdir. Hormonlar, vücudun en önemli kimyasal maddelerindendirler. Hormon seviyelerinin tespiti birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yardımcı olur. Hormon analizleri;

Kantitatif Akut Faz Proteinleri
  • Canine CRP 2.0 (C-Reaktif Protein)
  • Feline SAA 2.0 (Serum Amyloid A)
Pankreatitis
  • cPL (Canine Pankreatik Lipaz)
  • fPL 2.0 (Feline Pankreatik Lipaz)
Endokrin
  • cCortisol (Canine Kortizol)
  • T4 (Tiroksin)
  • cTSH (Canine Tiroid Stimülan Hormon)
  • cProgesterone (Canine Progesteron)
Kardiyak Biyobelirteç
  • Canine NT- proBNP
  • Feline NT- proBNP
İDRAR ANALİZİ

İdrar yolu rahatsızlıklarının tespiti için en önemli tanısal testlerden biridir. İdrar tahlilinde, idrarın PH oranı, idrarın dansitesi, glukoz oranı, bilirubin oranı, bulanıklık, idrar protein oranı, lökosit miktarı ve gizli kan bakılır. İdrarın mikroskobik muayenesinde ise idrar, kırmızı ve beyaz kan hücreleri, tümör hücreleri, epitelyal hücreler, renal atıklar, bakteriler, mantarlar ve kristaller yönünden incelenir.

Genellikle idrar örneği sevimli dostumuzdan normal idrarını yaparken veya idrar kesesine dışarıdan bası yapılarak alınır. Ancak bazı durumlarda Veteriner Hekimin, doğrudan idrar kesesinden örnek alması gerekebilir. Örneğin idrarın bakteriyel kültürü için tercih edilen yöntem sistosentez yolu ile idrar alımıdır. Bunun için hekimimiz idrar yollarına bir kateter uygular veya karın duvarından doğrudan idrar kesesine bir iğne batırarak idrar örneği toplar.

SİTOLOJİK İNCELEME VE BİYOPSİ

Sitoloji; vücuttan toplanan hücrelerin mikroskobik olarak incelenmesidir. Sitoloji, tıbbi ve cerrahi durumlar hakkında bilgi toplamanın basit, hızlı, nispeten ağrısız ve invazif olmayan bir yöntemidir. Örnekleme genellikle sedasyon veya anestezi olmadan yapılabilir. Biyopsi ise şüphelenilen dokunun tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak alınarak incelenmesidir ve genel anestezi gerektirir. Biyopsi ile alınan örneklerde, yalnızca tek tek hücrelere değil, bunların yapısal olarak birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarına da (doku mimarisine) bakılır. Hücrelerin nasıl organize olduğu ve ilgili dokuların (örneğin: deri tabakaları) birbirleriyle nasıl etkileşime girdiği hakkında bilgi edinilerek normal kalıplarda herhangi bir bozulma olup olmadığı araştırılır.

DIŞKI MUAYENESİ
Parazitler ile hayvanın bağırsaklarını etkileyen hastalıklar, dışkı muayenesi ile anlaşılabilir. Flotasyon teknikleri, natif muayene veya sitolojik incelemeler kullanılarak sevimli dostlarınızda parazit ve protozoon varlığı incelenir. Kliniğimizde sevimli dostunuzdan alınan dışkı örneği, mikroskobik olarak incelendikten sonra eğer parazit veya yumurtasına rastlanır ise tür identifikasyonu yapılarak uygun tedavi protokolü seçilir ve sevimli dostunuza uygulanır. Gastrointestinal sistemi etkileyen viral ve bakteriyel hastalıklarda ise etkenin teşhisine yönelik gaitaya uygun test prosedürü uygulanır.

DERİ KAZINTISI MUAYENESİ

DDeriden toplanan örneklerin direk veya sitolojik olarak mikroskop altında incelenmesidir. Teşhis edilen etkene göre tedavi protokolü belirlenir.

ANTİBİYOGRAM

Hastalık etkenine en çok etki eden antibiyotiği seçmek için kullanılan bir tekniktir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ile maalesef antibiyotiklere karşı oluşan direnç artmaktadır. Uzun süren inatçı enfeksiyonlarda özellikle tercih edilmelidir.